De beukenhuisjes staan er weer strak bij

De beukenhagen op Pronkjewail op ’t Nije Laand – Tuin in de Noordoostpolder zijn weer gesnoeid. In de indrukwekkende oude beukenhaag, tussen het huis en de erfverharding, zijn de contouren van een drietal huisjes weer goed zichtbaar. Ook de dakplatanen boven het schaduwterras hebben hun tweede snoeibeurt van dit jaar gehad. Daarmee staan de beukenhagen en de dakplatanen er weer strak bij, klaar om de herfst en de winter in te gaan.

snoei van de dakplatanen boven het schaduwterras

De indrukwekkende beukenhaag tussen de woning en de erfverharding heeft een lengte van bijna 30 meter. De haag is ruim twee meter hoog en op sommige plekken bijna twee en halve meter breed. In de haag zitten tegenwoordig twee openingen, om van de tuin rond de woning naar de erfverharding te komen.

Deze haag is in 1954 aangeplant door de Domeinen bij de inrichting van het erf van het fruitteeltbedrijf. Deze beukenhaag werd door de Domeinen standaard ingetekend en aangeplant bij de fruitteeltbedrijven in de Noordoostpolder. In de meeste gevallen zijn deze hagen in de loop van de jaren gerooid. Op ons erf is de haag gelukkig gespaard gebleven en in 65 jaar uitgegroeid tot een schitterende,indrukwekkende oude beukenhaag, die sedert een paar jaar in de vorm van huisjes wordt gesnoeid. De huisjes kennen tientallen bewoners: de haag zit altijd vol met mussen, die er een veilig heenkomen hebben.

de beukenhuisjes

De beukenhuisjes in het echt zien? Dat kan volgende week zaterdag 21 september, Pronkjewail op het Nije Laand – Tuin in de Noordoostpolder is dan voor het laatste keer dit jaar open voor het publiek. De tuin is van 11 tot 17 uur open. Entree € 4,- p.p. incl. koffie/thee als donatie voor het herstel van de waterloopkundige modellen door Natuurmonumenten in het Waterloopbos.

Deel dit actuele nieuws

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Wij zijn in 2024 op de volgende dagen van 10 tot 17 uur open:

  • Zondag 16 juni (Rozen)
  • Zondag 30 juni (Rozen) 
  • Zaterdag 4 augustus 
  • Zondag 15 september : Grassen.
Volgs ons voor het laatste nieuws
Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.