Van prairie tot cottagetuin
Een rondgang door de tuin
In de tuin zijn verschillende tuingedeeltes aangelegd. De tuinengedeeltes verschillen qua functie (boomgaard, vijver) en qua stijl (natuurlijk en minder weids, versus meer gecultiveerd en open, bijna parkachtig).
Inspiratie
Door de jaren heen zijn we geïnspireerd door verschillende Engelse tuinen, in het bijzonder door de tuin van Christopher Lloyd en de werken van Beth Chatto. Met name de kleuren en de spannende en soms gewaagde combinaties daarvan zijn aan ons besteed. Dichter bij huis was de tuin en zijn de boeken van Piet Oudolf samen met Henk Gerritsen en samen met Michael King een grote bron van inspiratie. Als het gaat om bloembollen en de wijze van het aanplanten daarvan, dan zijn wij duidelijk geïnspireerd door Jacqueline van der Kloet (‘strooien als pepernoten’). En natuurlijk doen we vaak ideeën op bij het bezoeken van andere open tuinen.
van prairie tot cottage…
Prairie
Geïnspireerd op de Amerikaanse prairie. Grassen in een dominante rol gecombineerd met voornamelijk prairieplanten en -struiken, zoals Baptisia en Amorpha en een aantal goed bijpassende andere planten. In het hart van de prairie staat een duindoorn als boom. In de prairie zijn verschillende bollen aangeplant: natuurlijk de Camassia uit het prairiegebied, maar ook Alliums en narcis. Deze tuin is op z’n mooist in de nazomer als alle grassen bloeien.
Vijvertuin
In de vijver staan in bakken o.a. een aantal waterlelies, irissen, holpijp, kattenstaart en snoekkruid. Rondom de vijver als heesters buxus, (pilaar)taxus, Colutea copper beauty en Leycesteria formosa en als bomen Nothofagus, wilgbladige peer en twee sierkersen. De beplanting is divers met o.a. grassen als Carex pendula en Panicum en als planten o.a. Pioenrozen, Persicaria en Aralia californica, de grootste onder de vaste planten.
Achter de schuur
Op de zuidmuur van de schuur staat een vijgenboom, een druif, een doornloze braam en zomers twee passieflora’s. In dit tuingedeelte staat de geïsoleerde kas, die in het voorjaar en de zomer wordt benut voor de kweek van tomaten- en komkommer(planten) en in de winter voor de vorstvrije opslag van de kuipplanten. Rondom de kas is kleinfruit aangeplant (rode bessen, tayberry, kruisbes, aardbeien en rabarber). Daarnaast opslag van planten en stekken en drie units voor compost.
Schaduwtuin
In dit gedeelte staan onder de grote bomen, spekkers, treurwilg en Cercis en de kleinere Catalpaboom veel (vroege) voorjaarsbloeiers, zoals Helleborus, Epimedium en longkruid en bollen als Cyclaam, helmbloem, Scilla, Narcis en Erythronium en groeien en bloeien in de zomer veel hosta’s. Als heesters zijn buxus, hortensia en peterseliebladige vlier aangeplant.
Rondom het huis
Zuid/zuidwestzijde
In dit gedeelte twee terrassen: zonneterras afgescheiden door leifruit en een schaduwterras op schelpen onder vier dakplatanen. De terrassen worden met elkaar verbonden door het gazon. Tegen de schuur staat een muurkas, die ook wordt gebruikt voor de kweek van tomaten en komkommers en daarnaast als sierplanten verschillende Gloriosa’s bevat. Het verlengde van de muurkas is een veranda.
Middenin een grote, kleurrijke border met o.a. Phlox, Echinacea, Rudbeckia en Monarda en als heester buxus en Buddleja x weyeriana. Geleid door spriralen groeien en bloeien verschillende clematissen. Tussen dakplatanen en de Cersisbomen meerdere skimmia’s, een vroegbloeiende en geurende Viburnum en meerdere bodembedekkers.
Voor de keuken en de woonkamer Hemerocallis, Astrantia, pioenroos, aster en schoenlappersplant en grassen als Stipa gigantea en Deschampsia cespitosa. Naast het huis aan de straatzijde staat een huishoge taxuszuil, een zuilvormige krent en een Viburnum plicatum mariesi.
In dit gedeelte van de tuin staan veel bollen, zoals narcissen, Alliums, keizerskronen, crocussen, kievitseitjes, hyacinthoides en tulpen.
Als afscheiding met de weg staat een taxushaag met een aantal bomen met veel sierwaarde: een rode paardenkastanje, een magnolia en een rode meidoorn voor de bloei en een liquidamber, ginkgo en parrotia persica voor de herfstkleuren.
Noord/noordwestzijde
Tegen de muur klimhortensia en winterjasmijn. Hagen van rode beuk en van buxus. In het gedeelte tegen de keuken Euphorbia characias, Helleborus, varens, Acanthus mollis, Aster, Hemerocallis en wederom veel bollen.
Voor de boomgaard, afgescheiden met het vervolg van de rode beukenhaag, zijn in het gras drie borders aangelegd. Eén met een rode kerspruim en een bijpassende onderbeplanting van geranium, één met Viburnum plicatum en één met een beplanting in de kleuren geel en oranje (o.a. Helenium, Hemerocallis, Pioenroos en Euphorbia griffithii ‘Dixter’. In de hoek staat een kweepeer, aan de wegkant een berk, een lijsterbes, meidoorn en een kersenboom.
Boomgaard
Op de boomgaard staan een aantal halfstam peren- en appelbomen alsmede een aantal pruimenbomen en een rode walnoot. De boomgaard wordt gescheiden door het kippenverblijf, bestaande uit een nachthok, een ren en een uitloop in een deel van de boomgaard en windsingel. Onder de boomspiegels veel bollen, voornamelijk narcissen en anemone blanda en scilla’s.
De boomgaard grenst aan de oprit van het erf. Langs de oprit staan verschillende Buddleya’s, die als ze bloeien heerlijk geuren en vol zitten met vlinders en bijen.
Windsingel
In de singel zijn eiken, wilde appels en peren (als verbinding met de omliggende boomgaarden) ,rode beuken, een rode esdoorn en een Pyrus calleryana canticleer als ‘blijvers’ geplant en els en esdoorn als ‘wijkers’. Beide zijden van de bomenrij zijn aangevuld met heesters als kornoelje, Gelderse roos, Honds- en bottelroos, Appelbes, Vogelkers, Sleedoorn, Eonymus, meidoorn en Krentenboom. Bij deze keus hebben we ook rekening gehouden met de voorkeuren van vogels.
Cottage
Aan het eind van de boomgaard, is een gedeelte aangelegd met als inspiratie de Engelse cottage. Dus veel Engelse rozen, Phlox, Hemerocallis, Rudbeckia en een prieel met daarop een oranje trompetbloeier en Clematis en kamperfoelie. Daarnaast een sierappel, buxus, fluweelboom en Viburnum. Tussen de boomgaard en de cottage staat een kleine loofboog met klimmers.
De lange loofboog scheidt de cottage van de prairie. Op de boog groeien verschillende rozen, waaronder een paar ramblers, een blauwe regen, meerdere clematissen en kamperfoelies en een Akebia.
En daarmee zijn we van prairie naar cottage…
Virtuele tour door onze tuin
Met onze tour kan je zelf al door gehele tuin heen lopen. Deze is in het jaar 2021 gemaakt door Focco van Eek Photography & Design